Generationernes Hus

Sanserummet Nordlyset
I 2020 fik Aabentoft det spændende projekt at designe et ca. 20 m2  stort sanserum i det nyopførte og æstetisk indrettede “Generationernes Hus” på Aarhus Havn.

Huset blev indviet september 2021 og sanserummet Nordlyset endelig taget i brug.


Leve- og råderum for alle beboere uanset alder
Det særlige ved opgaven var, at man i Generationernes Hus møder mennesker i alle aldre med forskellig formåen og livssituationer. Børn, unge, voksne og ældre lever, bor og deler hverdagen sammen i huset, som rummer børn i daginstitution og boliger til studerende, familier, mennesker med handicap samt ældre med og uden behov for pleje.

Høje krav til sanserummets funktionalitet & brugervenlighed
Husets mangfoldighed stillede høje krav til brugervenligheden af sanserummet. Det skulle kunne betjenes intuitivt af beboere såvel som fagfolk på tværs af alder, interesser, sanseprofil, kognitive og motoriske funktionsniveau. Løsningen blev vores SHX Proximity betjening, der kunne tilgodese de mange forskellig brugers behov.

For at kunne at bruge mindre energi på teknologien, blev der blev installeret et SHX Compact System. SHX teknologien er udviklet med intentionen om at gå et skridt videre og give beboerne en fordybende og sansestimulerende oplevelse. Den unikke teknologi kan få alle elementerne, både de interaktive og audiovisuelle, til at arbejde sammen på en dynamisk, levende og vekselvirkende måde uden at skulle indstille hvert enkelt element individuelt. Systemet gør det muligt at få LED lysbanerne, vibrationssengen og specialeffekterne boblerør og fiberoptik til at variere i styrke, udtryk og intensitet i samspil med det audiovisuelle indhold fra projektor og højttalerne.

En oase af fred og ro
Ønsket fra Generationernes Hus var at sanserummet hovedsageligt skulle bruges som en oase, hvor beboerne kunne finde fred og ro. Der var i forvejen indtænkt mange andre rum i huset med henblik på aktivitet og fælleskab. Derfor blev de 20 Proximity kort overvejende kodet med rolige “low arousal” sansemiljøer og med forskelligt indhold, der var tilpasset alle aldre.

Indvielse af sanserummet Nordlys
Dagen før den endelige indvielse af Generationernes Hus var Aabentofts konsulenter ude og introducere sanserummet til husets leder Allan Tambo Christiansen, implementeringskonsulent Louise Kofoed Koppel fra ”Velfærdsteknologi og Hjælpemidler” samt Arkitekt Bodil Thirup. Efter en kort præsentation af den intuitive SHX Proximity betjeningsløsningen, fik alle mulighed for at vælge mellem de mange magisk og smukke sanseuniverser. Det medførte positive tilkendegivelser af, at projekt ”Aabentoft Sanserum” lever op til forventningen om ro, alsidighed og frem for alt brugervenlighed.

Himlen og havet har mange forskellige blå nuancer og forbindes ofte med en følelse af kølighed og fred.

Det er dejligt, at kunne overlevere et sanserum, som kan møde beboernes behov uanset funktionsniveau og på tværs af generationerne. Kunne du tænke dig at høre nærmere om muligheden for at skabe et specialdesignet sanserum til jeres brugergruppe, så er du velkommen til at kontakte os for få en uforpligtigende snak.