Cases

At leve med en kognitiv funktionsnedsættelse kan påvirke ens dagligdag på forskellige måder. Nogle har brug for mere overblik og struktur i hverdagen, mens andre kan have brug for hjælp til forståelse af tiden. Behovene er forskellige, og derfor findes der forskellige kognitive hjælpemidler, således disse brugere kan leve et så selvstændigt liv som muligt. Her er nogle af de brugere, som benytter vores kognitive produkter.

Et ægtepar kom forbi en udstilling i deres kommune for at høre hvad der findes af kognitive hjælpemidler. Kvinden er dement og har svært ved at finde ud af tiden og hvad hun skal. Hendes ægtefælle arbejder skiftende arbejdstider, hvor kvinden så er alene hjemme. Kvinden kommer i daghjem dagligt, hvor der kommer en bus og henter hende. Men da borger ikke kender til tiden, må ægtefælle sørge for at tage pause på arbejdet for at ringe og minde hende om det, så hun kan gøre sig klar med overtøjet. De gange ægtefælle har aftenvagt, så bliver kvinden overrasket hver gang hjemmeplejen kommer forbi med aftensmaden til hende.

En ergoterapeut ansat i udstillingen vejleder ægteparret i hvad der kunne afhjælpe problematikken. Hun fortæller: “Jeg hører om udfordringerne og jeg vurderer ikke at en tavle kan gøre noget da den skal vedligeholdes af ægtefælle, og så er borger ramt således at hun ikke kan læse og forstå en tekst. Mit valg falder på CARYBasen, da den kan gradueres så der bliver vist et billede og ægtefælle indtaler hvad borger skal.”

Nu har ægteparret en CARY Base stående derhjemme, hvor ægtefællen har lavet dagens aktiviteter, såsom en påmindelse om bussen til daghjemmet, en påmindelse om hjemmeplejen kommer, samt andre planlagte aktiviteter. Ægtefællen sørger for at der er et billede på aktiviteten, og så indtaler han selv den besked som skal følge med alarmen. På den måde kan kvinden bedst forstå hvad der skal ske. Ergoterapeuten fortæller: “Sidst jeg lavede opfølgning, der oplyste ægtefælle at han ikke ringede mere om morgen, da det fungerede med beskeden på CARYBasen, og nu var de begyndt med aftenbeskederne, samt at han lagde enkle beskeder ind, fx billede af en bil, og med besked om at ”nu kommer din søster og henter dig, I skal på tøsetur”. De synes CARY Basen gør deres liv lidt lettere.”

Vil du læse mere om CARYBase? Klik her

En 35-årig mand med erhvervet hjerneskade har brug for hjælp til at strukturere sin hverdag. Manden bor alene og arbejder deltid på et beskyttet værksted. På grund af hans kognitive udfordringer som koncentrationsbesvær, hukommelsesproblemer og manglende initiativ har han længe oplevet udfordringer med at holde styr på sine daglige opgaver, medicinering og aftaler. Han har derfor brug for et hjælpemiddel, som kan hjælpe ham med at skabe en struktureret og organiseret hverdag.

Hans støtteperson kender til MEMOplanner og tager den derfor med ud til borger for at afprøve den. MEMOplanner er en digital kalender, der fungerer som en kognitiv støtte i hverdagen for folk med særlige behov for tidsstyring, planlægning samt et grafisk overblik. Via webtjenesten myAbilia kan pårørende, støttepersoner og/eller andre hjælpe til med at udfylde og opdatere MEMOplanner på afstand.
Med MEMOplanner får man; en let og forståelig oversigt over dagen, ugen og måneden, hjælp til orientering i løbet af dagen, tiden præsenteret på en enkelt måde, tydelige påmindelser.

Manden får en MEMOplanner sat op i hans køkken og den bliver tilpasset hans behov. Hans støtteperson hjælper ham med at oprette hans daglige rutiner som for eksempel måltider, medicin, træning og arbejde.
De bruger det visuelle planlægningsværktøj til at oprette farvekodede ikoner og billeder for hver aktivitet, hvilket gør det meget lettere for manden at overskue sin plan for dagen. Derefter blev der indstillet påmindelser og alarmer for hver enkelt aktivitet. På den måde udløses både en visuel og auditiv påmindelse, når det er tid for en opgave eller aktivitet, hvilket hjælper manden med både at se og høre, at nu skal han gå i gang med en opgave og hvordan han skal gribe den an.

Efter kort tids brug af MEMOplanner kan både manden og de mennesker, der er omkring ham i hans hverdag mærke en positiv forskel. Han er blevet meget bedre til at huske sine aftaler, komme til tiden, huske at tage sin medicin samt at udføre, men ikke mindst at gennemføre de daglige opgaver i hjemmet samt at møde på arbejde. Manden føler en høj grad af kontrol over eget liv og en større selvtillid og tilfredshed ved at kunne ud- og gennemføre de daglige aktiviteter i hans liv. Hans livskvalitet er forbedret markant på grund af hans øgede uafhængighed af andre.

Vil du læse mere om MEMOplanner? Klik her

Martin har fået en mere rutinepræget hverdag med MEMO Timer, som er med til at skabe tryghed og forståelse for tiden. Han bruger den særligt i forbindelse med morgenrutinen, som f.eks. når han skal spise morgenmad, børste tænder mm. På den måde kommer han ikke for sent i skole. Førhen har morgenen båret præg af træthed og utilfredshed, så er morgenen nu en bedre start for familien. Om eftermiddagen bruger Martin MEMO Timeren til at koncentrere sig om lektierne, forstå tiden mellem en aktivitet og den næste og han tager den sågar med i bruseren for at vide hvor lang tid han skal være derinde. Se hvordan Martin bruger MEMO Timer i videoen forneden.

Vil du vide mere om MEMO Timer? Klik her

Et supportteam som er faste omsorgspersoner hos Kai, en mand med begrænset verbal kommunikation, identificerede at afprøvning af en MEMOplanner, ville være den løsning, som ville give dem tillid til at ændre den daglige pleje til en kombination af besøg og fjernsupport.
Kai bor alene, men personalet støtter ham med påmindelser og opfordringer til daglige rutiner både om morgenen og om eftermiddagen. Manden ønsker at være mere uafhængig og nyder at bruge teknologi samt har også en god forståelse heraf. Han anvender i forvejen en tablet til hjælp til kommunikation.

Mandens faste supportteam arbejdede sammen med ham, om at opsætte MEMOplanner og til at planlægge hans dag med påmindelser om aktiviteter, han skal gøre, såsom medicinopfordringer og sjove ting, såsom ture med vennerne. Den tilhørende app, MEMOplanner Go, gav ham ligeledes adgang til hans kalender på hans mobile smartenhed, når han ikke er hjemme.

Kai og hans omsorgspersonale har haft stor gavn af afprøvningen af MEMOplanner. Det har forbedret hans følelse af at have mere kontrol over sine daglige opgaver, og det har fået ham til at ønske endnu mere uafhængighed i alle aspekter af sit liv og mindre afhængighed af omsorgspersonerne.
Da Kais supportteam gennemgik hans omsorgsplan, var de i stand til at justere hans støtte og sætte flere mål ved hjælp af de besparelser, der blev gjort, hvilket betød, at de kunne tilbyde en bedre personcentreret plan for at støtte ham i forskellige behov.
Kais support blevet reduceret med 45 minutter om dagen, hvilket er en stor årlig besparelse. MEMOplanneren inkluderer en 3-årig licens, så i løbet af licensens varighed vil denne besparelse fortsætte. Og endnu større besparelser ville blive realiseret forholdsmæssigt ved fornyelse af licensen.

Afprøvningen af MEMOplanneren viste sig at være fordelagtig både for Kai, som føler større selvstændighed i eget liv, for omsorgspersonerne, som er trygge ved denne løsning og derudover var der store besparelser ift. omsorgstimerne.